2CV Three Rivers Raid, 16.-18.09. 2016.

Dugo očekivani 2cv Three Rivers Ride napokon je održan u čast osamnaeste godišnjice djelovanja kluba. Tog su se vikenda svi sudionici imali prilike upoznati s ljepotama i posebnostima Sisačko – moslavačke županije. Na Raidu je sudjelovalo 68 ljudi u čak 32 spačeka iz Slovenije, Srbije i naravno Hrvatske.

Kako je davne 1999. godine prvi susret našeg kluba završio upravo ispred sisačkog starog grada, osamnaest godina kasnije, Three Rivers Raid je počeo s istog tog mjesta. Pet grupa, svaka sa po šestz spačeka, krenule su trasom uz rijeku Savu prema selu Mužilovčica na ulasku u park prirode Lonjsko polje. To je selo bilo cilj za prvi dan Raida, a tamo su nas dočekali lovci, na čelu s gospodinom Željkom Strmićem iz lovačke udruge Kratečko, koji su nas počastili ukusnim gulašom za večeru. Osim toga, KUD Hrvatsko srce, pod vodstvom gospođe Renate Brižić, pobrinuo se za predstavljanje kulturne baštine ovog bogatog kraja kroz nekoliko skladbi i kroz prekrasne narodne nošnje Donje Posavine. Da gosti ne bi bili žedni, bile su tu i tri gajbe odličnog Karlovačkog Retro piva, za piće dobrodošlice. Za nezaboravnu večer u tonovima evergreena zadužen je bio doajen glazbe na klarinetu i saksofonu, gospodin Đuka Ružić uz pratnju vrsnog gitariste, gospodina Drage Doslovića. Ujedinjeni u duo prigodnog imena "Vino i gitare", pobrinuli su se da večer prođe u najboljem raspoloženju uz glazbu i piće.

Subotnje jutro dočekalo nas je s kišom ali ona je tek malo sprala prašinu s vozila i nije mogla omesti odlično raspoloženje. Doručak je bio obilan, hrenovke i kobasice, kako se i pristoji. Nakon kave, kolona je krenula dalje. Za neke je ovo bio prvi susret sa skelom, danas gotovo zaboravljenom na našim rijekama, dvije su posade tako krenule na manju skelu koja prima samo tri automobila dok su ostale tri posade otišle na nešto dalju i veću skelu.

U Sunji9 se popila još jedna kava, a na pumpi su napojeni i spačeci. U Adrenalin parku Sunja poslužen je i ručak u organizaciji vlasnika, gospodina Marijana Žarinčića, nakon kojeg je odigrana i jedinstvena nogometna utakmica u stolnom ljudskom nogometu. Povlačilo se i uže, a o pobjedniku će se na susretima još dugo razgovarati zbog različitih tumačenja pravila.

Makadamski su nas putevi odveli dalje, sve do Hrvatske Kostajnice na rijeci Uni. Spačeke smo parkirali pored utvrde Stari grad Zrin, na samom graničnom prijelazu s BiH. Uz stručno predavanje gospođe Mirjane Lahovsky Žličarić iz TZ-a i pozdrave gradonačelnika gospodina Tomislava Paunovića, upriličeno je i zajedničko fotografiranje svih sudionika raida.

Nakon što smo podigli kamp uz rijeku, gospodin Vojo Đenadija organizirao je za sudionike riblje specijalitete ribara s Une. Posebno su se, među ostalim delicijama, istaknule Zekice – male ribice iz Une. Navečer smo se opuštali uz svirku "Starog vina" predvođenog gospodinom Zijadom Fukom. Večerao se roštilj lokalnog majstora roštilja gospodina Josipa Panđe. Nakon večere uslijedila je tombola i proglašavanje nagrada za sudionike te prigodna projekcija fotografija s puta. Zvukovi sevdaha podsjetili su nas da se nalazimo na granici svjetova i civilizacija.

Opet, nedjeljno jutro nas je pozdravilo kišom, no ni ovoga puta nije dugo potrajala. Za putnike podijeljeni su lunch paketi i povorka je krenula prema Sisku na otvorenje izložbe Kluba Pogled na svijet ...kroz otvoreni krov Spačeka! Šarena povorka Spačeka ovog puta u dvije kolone je stigla u Sisak na obalu rijeke Kupe gdje je bilo osigurano parkiranje.

Uz voditelja Fotogalerije Siscia Obscura g. Miroslava Arbutine Arbea, dogradonačelnika Siska g. Marka Kričke otvorena je izložba fotografija članova Kluba. Izložene su 33 fotografije autora koji su se javili na poziv za izložbu. Svim sudionicima su podjeljeni Katalozi izložbe za vječnu uspomenu.

Nakon obilaska grada Siska uz stručno vodstvo iz TZ Grada Siska, učesnici ovogodišnjeg 2cv Three Rivers Raida su završili trodnevno druženje na osunčanoj terasi Siscia Jazz Kluba jedinog takvog kluba u Hrvatskoj.

2cv Three Rivers RAID u brojkama:

Ukupan broj vozila = 32
2cv 6 = 21
2cv AK 400 = 2
Dyane 6 = 3
Ami = 2
DAK = 2
Mehari = 1
HY = 1

Broj vozila po državama:

HR = 21
SLO = 9
SRB = 2

Najdalji put: Stjepo Bjelokosić, 2cv 6; Cavtat
Najiskusniji sudionik: Eduard Ficko, Crikvenica
Najmlađi sudionik: Grgur Bašić, 1 godina, Zagreb
Naj Raid vozilo: Zvonimir Lendvay, 2cv 6, Osijek
Naj Raider: Franjo Grgecić, Dyane 6, Samobor
Naj hrđavije vozilo: Srećko Višek, HY, Zagreb
Najstarije vozilo; 2cv 6, 1971., Marko Bogešić, Subotica
Naj Raid posada: ekipa koju je vodio Hrvoje Šicel
Pobjednici ljudskog stolnog nogometa: ekipa 4M1L
​Pobjednice u povlačenju užeta: ekipa Primorke

Ukupan broj učesnika: 68

Voditelji 2cv grupa/posada: Srećko Višek, Darko Zornjak, Ivan Vukušić Vule, Esma Spaho Skrbin i Hrvoje Šicel