Raid 4 Arctic Ducks

03. 02. 2018. startao je Raid 4 Arctic Ducks, svojevrsni remake legedarnog 2cv Laponia Raida. Trideset i jedan spaček iz  Finske, Švedske, Norveške, Njemačke, Belgije, Nizozemske, Francuske, Velike Britanije (Škotske) i  Austrije krenuli su iz glavnog grada Finske Helsinkija put najsjevernije točke Europe Nordkappa. Spačekisti u desetak dana planiraju po zaleđenim cestama i temperaturama do -35 celzijusa prijeći  2.000 km kroz snježna bespuća Laponije koja se proteže kroz tri države – Finsku, Švedsku i Norvešku. Više na www.2cv.fi

Osim sjajne avanture i hrabrosti svih sudionika, zašto je nama ovo važno?

Od 1986. do 2004. godine Finski 2cv Klub je svake dvije godine uspješno organizirao 2cv Raid Laponie,fantastično avanturističku vožnju u ekstremnim zimskim uvjetima uvijek u mjesecu veljači.

Na 8. po redu 2cv Raid Laponie 2000. godine su po prvi puta iz Hrvatske sudjelovali Bojan Dvoršek i Tibor Skala iz Zagreba u popularnom i prepoznatljivom Spaček Dalmatineru. Taj Raid je ostao zapamćen po izvanrednoj improvizaciji naših sudionika, snažnom željom da dođu do samog Nordkappa do kojeg ih je pratila nizozemska TV ekipa kao i veličanstvenim dočekom ispred muzeja Mimara u Zagrebu. Ono što je interesantno vezano za najavu tog događaje je da su u tom trenutku postojala dva spačeka Dalmatinera. Prvi koji je služio za marketinške svrhe je bio Tiborov spaček kojeg je za svoju sestru kupio od jedne žene u Zagrebu. Taj spaček je bio u bojama dalmatinera i upravo je taj detalj bio okidač da se momci s njim prijave doslovce u zadnji čas na Laponia Raid. U isto vrijeme dok se najavljivala ekspedicija, Bojanov spaček kojeg je netom kupio se nalazio kod legendarnog Keže u Sloveniji gdje je pripreman za zahtjevan put. Naravno, na kraju je završio u dalmatiner boji..ostalo je povijest! 

Na 10. i pokazat će se zadnjem organiziranom 2cv Raid Laponie, 2004. godine boje Hrvatske su branili u istom Spaček Dalmatineru ponovno Bojan Dvoršek iz Zagreba i  Goran Skrbin iz Siska. I tada je kao i četiri godine ranije snježna mećava zaustavila hrabru ekipu svega 8 km do krajnjeg cilja. Putovanje od Zageba do najsjevernije točke Europe su obilježile razne situacije od spavanja u šumi u Poljskoj, preko večere u Rigi s bivšim veleposlanikom Latvije u UN koji je nekoć vozio spačeka, do suludih kvarova tijekom boravka na Raidu.

Prepoznatljivi Spaček Dalmatiner tako je u dva navrata postao najpopuarniji spaček u Hrvatskoj zahvaljujući Raidovima koje su obilježili ekstremni uvjeti, temperature do 40 stupnjeva ispod ništice, snježne oluje i mećave kao i neslavna probijanja do krajnje točke Europe Nordkappa.

Tih godina se gotovo u svim medijima, televizijskim i radio emisijama vrtila priča o odlasku u sred zime starim spačekom na Nordkapp te time definitivno na najbolji način promovirao naš Klub.  Nažalost, originalni Spaček Dalmatiner u cijelini nije sačuvan,ostali Dalmatineri su razne kopije...No, jedini koji može braniti čast tih ekspedicija je marketinški Spaček Dalmatiner od kojeg je sve i krenulo u vlasništvu obitelji Skala i  može ga se još uvijek vidjeti na zagrebačkim cestama.